Sobolanul negru este des intalnit in zonele agricole precum depozite si culturi. In zonele urbane prefera sa nivelele uscate si inalte ale cladirilor, fiind des intalnit in pereti si tavanuri false. Sobolanii mananca aproape orice ip de mancare, insa prefera mancare calitativa precum carne si graunte proaspete.

Sobolanii necesita 15-30 ml de apa pe zi cand consuma mancare uscata si sunt des intalniti aproape de surse de apa. Sobolanii au gustul, auzul si simtul mirosului foarte puternice, capabili sa se suie pentru a gasi hrana sau adapost.

Acestia pot intra in cladiri prin gauri cu diametru de 1.25 cm sau mai mari. Sobolanii negrii si sobolanii bruni sunt cele mai raspindite specii de animale din lume.

Sobolanii negri sunt purtatori de:
1. salmonella – boala gastrica serioasa
2. trichineloza – Initial se aseaza in intestin iar larvele pot patrunde in muschi formand chisturi
3. febra haverhill – Transmisa prin urina si secretiile mucoase ale sobolanului, prin puricii de pe sobolan, precum si muscatura sobolanului, este o boala periculoasa care netratata poate fi fatala. Ea poate infecta atat oameni cat si alte animale precum caini, pisici, porci de guineea, etc, care la randul lor pot transmite boala mai departe catre oameni.
4. leptospiroza – initial pare a fi o raceala cu dureri de cap puternice si dese. Daca cineva are aceste simptome si a fost in zone unde sunt prezenti sobolani, este indicat ca acea persoana sa consulte doctorul deoarece aceasta boala poate provoca daune la ficatul si rinichi, necesitand tratament timpuriu, netratata aceasta boala poate fi fatala.

Prevenire si control

Conditiile insalubre si prezenta gunoaielor sunt conditii ideale pentru sobolani in zone rezidentiale. Mentinerea curateniei si igienei limiteaza numarul de sobolani care pot supravietui in si in jurul cladirii. Asta inseamna depozitarea corespunzatoare a alimentelor, a resturilor de mancare si a gunoaielor, precum si eliminarea cuiburilor de sobolani.

Custile de animale din curte necesita o buna mentinere pentru a reduce potentialul infestarii cu sobolani.

Mentinerea curateniei si igienei nu elimina sobolanii ci doar face mediul dificil pentru sobolani.