Gandacul negru de bucatarie are culoarea maro inchis sau negru, este lucios, intins si inaripat avand antene lungi, flexibile. Acesta iese in evidenta fata de alte specii de gandaci de bucatarie prin luciul si culoarea maronie inchisa sau neagra. Desi are aripi acestea nu sunt functionale i este des intalnit in zone cu umiditate ridicata.
Femela acestei specii are aripi mai mici fata de masculi. Nimfele (puii) sunt mai inchise la culoare si nu au aripi, putand fi confundate cu alte specii. Femelele poarta un sac de oua care iese din abdomen pentru pana la 5 zile, dupa care ascunde sacul in sau in aproprierea mancarii sau apei.
Sacul de oua are o lungime de 2-3 cm, este de culoare rosie si pare sa aiba aer in el. Gandacii ies in aproximativ 60 de zile, ajung la maturitate intr-un an de zile si traieste pana la 6 luni din acel punct.
Gandacul negru de bucatarie se hraneste cu gunoaie, materie organica planta sau animala in proces de putrefactie. Acesta este intalnit de obicei in subsol, canalizari, guri de aerisire, sub frigidere, masini de spalat, sub podele, chiar si prin pereti.
Gandacul negru de bucatarie este cunoscut sa provoace toxinfectii alimentare, diaree, astma precum si desinterie.
Infestatia gandacului negru de bucatarie
Acest gandac este extrem de invaziv, fiind capabil sa isi gaseasca cai de acces prin crapaturile din fundatia cladirii, tevi de canalizare, etc marcand zona cu feromoni pentru alti gandaci. Un sac de oua poate avea pana la 18 pui, iar infestatia poate avea loc rapid.
Eliminarea infestatiei
Eliminarea se face cel mai bine prin gasirea si eliminarea zonelor de reproducere atunci cand sunt accesibile, si prin tratament specializat. Deoarece ouale nu sunt afectate de insecticide, este important ca tratamentul specializat sa aiba efect rezidual si sa ramana activ suficient de mult astfel incat atunci cand nimfele ies din oua sa intre direct in contact cu tratamentul aplicat.
In caz contrar zona afectata sufera de o noua infestatie la scurt timp dupa tratament.