Sobolanul brun sau sobolanul norvegian este un animal nocturn, putand fi observat pe timpul zilei in zonele puternic populate. Acestia sunt considerati cel mai adaptabil mamifer dupa oameni, supravietuind in orice loc unde locuiesc oamenii.

Sobolanul brun este o specie intalnita in mod special in canalizari fiind innotatori excelenti. Dieta lor este vasta, acestia mancand orice este comestibil.

Acesta mananca mai mult decat sobolanul negru, consumand mortaciuni sau chiar alte animale. Sobolanul brun este des intalnit in zone publice precum abatoare, locuinte, blocuri, depozite, magazine, hipermarket-uri, si oriunde pot obtine hrana si adapost rapid si usor.

Sobolanul brun este purtator de:
1. salmonella – boala gastrica serioasa
2. trichineloza – Initial se aseaza in intestin iar larvele pot patrunde in muschi formand chisturi
3. febra haverhill – Transmisa prin urina si secretiile mucoase ale sobolanului, prin puricii de pe sobolan, precum si muscatura sobolanului, este o boala periculoasa care netratata poate fi fatala. Ea poate infecta atat oameni cat si alte animale precum caini, pisici, porci de guineea, etc, care la randul lor pot transmite boala mai departe catre oameni.
4. leptospiroza – initial pare a fi o raceala cu dureri de cap puternice si dese. Daca cineva are aceste simptome si a fost in zone unde sunt prezenti sobolani, este indicat ca acea persoana sa consulte doctorul deoarece aceasta boala poate provoca daune la ficatul si rinichi, necesitand tratament timpuriu, netratata aceasta boala poate fi fatala.

Prevenire si control

Conditiile insalubre si prezenta gunoaielor sunt conditii ideale pentru sobolani in zone rezidentiale. Mentinerea curateniei si igienei limiteaza numarul de sobolani care pot supravietui in si in jurul cladirii. Asta inseamna depozitarea corespunzatoare a alimentelor, a resturilor de mancare si a gunoaielor, precum si eliminarea cuiburilor de sobolani.

Custile de animale din curte necesita o buna mentinere pentru a reduce potentialul infestarii cu sobolani.

Mentinerea curateniei si igienei nu elimina sobolanii ci doar face mediul dificil pentru sobolani.