Spre deosebire de albine, viespiile sunt capabile sa intepe de mai multe ori si pot fi agresive. Sunt extrem de presistente si nu este recomandat sa distrugeti un stup plin de viespii.
Dincolo de riscul de a fi intepat(a) cand stupul este deranjat, acesta este de obicei in zone greu accesibile, fiind expus la risc suplimentar incercand sa inlaturati stupul de la inaltime.
Eradicarea viespiilor
Eradicarea in siguranta si eficienta in asa fel incat sa preveniti reaparitia lor este important sa folositi servicii profesionale.
In cazul in care sunteti intepat(a), desi dureroasa, intepatura nu va expune la alte probleme. In zona afectata se resismte durere si mancarime pentru cateva zile. Este important de mentionat ca intensitatea efectelor este diferita de la persoana la persoana. In anumite cazuri, persoana intepata poate aveea o reactie alergica serioasa de la muscatura sau intepatura fiind necesar tratament medical imediat si chiar antibiotice.
Cum stiu daca am stup de viespie?
Primul semnal este prezenta viespiilor mai multor afara. Asceasta inseamna ca un stup este in apropriere.
Zonele des folosite pentru stup sunt:
* acoperis
* guri de aerisire
* tevi de scurgere
* sub tigla
* garaj
* subsol
* in spatele oglinzii de la masina
* zone ferite de interperii si lumina
Viespiile sunt capabile sa acceseze o zona printre crapaturi sau chiar prin gauri facute cu drujba in pereti lasate neastupate. Toate acestea sunt cai de acces adecvate pentru a incepe un stup.
Stand afara puteti observa unde este punctul de acces si in ce zona este stupul.
Stupul este construit in primavara si poate ramane activ pana in octombrie sau noiembrie. Cand iarna este lunga si primavara tarzie viespiile hiberneaza mai mult fiind intalnite in numai mai mare spre vara. Vremea calda este ideala pentru vietii deoarece hrana este abundenta.