Soarecii de casa sunt preponderent gri sau bruni, avand urechi mari si ochi mici in comparatie cu trupul lor. Un soarece adult este aproape cat palma de lung, de la cap la coada.

Acestia mananca orice fel de mancare, in mod special cereale. Ei pot sari si pot urca foarte usor, fiind capabili sa urce pe zone verticale nefinisate/dure precum pereti crapati, saci, funii, mobila, etc, pot traversa cu usurinta cabluri subtiri si pot sari pana la 30 de cm distanta pe orice suprafata, fiind capabili a se strecura prin gauri si crapaturi cat un creion de groase.

Soarecele de casa creste si se reproduce repede. Ei produc intre 6 si 8 pui in 19-21 de zile, de 5-10 ori pe an. Acestia se reproduc in toate perioadele anului, ajungand la maturitate sexuala la 5 saptamani.

 

Prevenire si Control

Soarecii pot supravietuii in zone strampte cu putin adapost si hrana, chiar si cladirile curate si bine igienizate in care sunt consumate, depozitate sau preparate alimente pot avea soareci.

Eradicarea infestatiei de soareci este foarte dificila. De aceea este preferata prevenirea.

Prevenirea ideala se face prin acoperirea gaurilor si crapaturilor (pereti, tavan, podea, subsol si fundatia cladirii), folosirea containerelor dure, izolate ermetic cu capac rezistent pentru depozitarea alimenteleor, si folosirea capcanelor de soareci.